Waar op letten bij de aanschaf van een warmtepomp
Een warmtepomp is een uitstekend systeem om je woning op een duurzame en efficiënte manier te verwarmen en te koelen. Warmtepompen worden steeds populairder in zowel nieuwbouw als bestaande woningen. En dat is niet verwonderlijk, want warmtepompen bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels op gas. Met een all-electric warmtepomp kun je zelfs helemaal van het gas af.
Maar hoe kies je de warmtepomp die het beste past bij jouw woning en jouw manier van leven? Immers, de mogelijkheden zijn legio en wat voor jouw woning de beste keus is, wordt mede bepaald door allerlei praktische én technische factoren. Er is kortom veel waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een warmtepomp. Bovendien: de aanschaf en installatie van een warmtepomp vragen een aanzienlijke investering, dus is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.
Om je daarbij te helpen, hebben we een lijst samengesteld van 10 punten van aandacht bij de aanschaf van een warmtepomp. Zo zorg je ervoor dat je een warmtepomp kiest die perfect aansluit bij jouw wensen en woonsituatie en waar je jarenlang plezier van hebt.
1. Type warmtepomp
Er zijn verschillende soorten warmtepompen (lucht-water, lucht-lucht bodem-water en water-water), elk met hun eigen voor- en nadelen. Twee veel toegepaste systemen zijn de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp.
Onze tip: kies een type dat past bij je woning en energiebehoeften. Aan de hand van een warmteverliesberekening kunnen de experts van vanberkum@home nauwkeurig bepalen welke capaciteit je nodig hebt.
2. Isolatie van je woning
Warmtepompen werken het beste in goed geïsoleerde woningen. Als je woning (muren, dak en ramen) onvoldoende geïsoleerd is, moet de warmtepomp harder werken om het huis op temperatuur te krijgen. Dat kan het energieverbruik en de kosten verhogen.
Onze tip: zorg dat je woning voldoet aan moderne isolatiestandaarden. Overweeg extra isolatie als je woning nog niet optimaal geïsoleerd is. Dit verhoogt de efficiëntie van de warmtepomp aanzienlijk.
3. Bestaand verwarmingssysteem
Warmtepompen werken het beste met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Traditionele radiatoren zijn minder geschikt.
Onze tip: als je woning nog oude, hoge temperatuur radiatoren heeft, overweeg dan om deze te vervangen. Als je huidige systeem niet compatibel is, dan zijn er aanpassingen nodig.
4. Efficiëntie en COP-waarde
De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de COP-waarde (Coefficient of Performance). Hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter de warmtepomp (een COP van 4 betekent dat de warmtepomp 4x meer energie levert dan hij verbruikt).
Onze tip: om maximale besparingen te realiseren kies je bij voorkeur een warmtepomp met een hoge COP-waarde.
5. Vermogen en capaciteit
Het vermogen van de warmtepomp moet goed aansluiten op de verwarmingsbehoefte van je woning. Het benodigde vermogen is afhankelijk van de grootte van je woning, de isolatie, en het aantal bewoners.
Onze tip: laat de experts van vanberkum@home nauwkeurig berekenen welk vermogen jij voor jouw woning nodig hebt.
6. Combinatie met andere systemen
Je kunt een warmtepomp combineren met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt dan voor de basisverwarming en de cv-ketel ondersteunt bij piekbelasting.
Onze tip: dit hybride systeem is zeer geschikt voor oudere huizen die niet volledig geïsoleerd zijn, want de cv-ketel springt bij als de warmtepomp moeite heeft om aan de vraag te voldoen.
7. Subsidies en financiering
Er zijn aantrekkelijke subsidies beschikbaar om de aanschafkosten van een warmtepomp mee op te vangen (de ISDE-regeling). Het subsidiebedrag varieert afhankelijk van het type warmtepomp. De experts van vanberkum@home kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden en of je aan de subsidie-eisen voldoet.
8. Geluid
De buitenunit van een warmtepomp kan geluid produceren.
Onze tip: let bij de aanschaf op het geluidsniveau van de warmtepomp (in dB) en plaats deze, indien mogelijk, op een plek waar je buren er geen last van hebben.
9. Investering en terugverdientijd
Warmtepompen hebben een aanzienlijke aanschafprijs, maar de kosten verdien je op termijn terug door de besparing op je energierekening. De terugverdientijd varieert afhankelijk van de kosten, de energieprijzen en het verbruik. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 7 en 12 jaar, afhankelijk van het type warmtepomp en de energiezuinigheid van je woning.
Onze tip: de kosten voor de aanschaf en installatie kunnen vaak (deels) worden gecompenseerd door middel van subsidies en financiële regelingen.
10. Onderhoud
Een warmtepomp heeft periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Onze tip: informeer naar de mogelijkheden van een onderhoudsabonnement van vanberkum@home. Daarmee ben je verzekerd van regelmatig gepland onderhoud en van snelle respons in geval van storingen.
We hopen dat we je met onze tips hebben geholpen in je zoektocht naar een warmtepomp. Heb je nog vragen of wil je een advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Advies op maat
Vertel ons hoe jouw binnenklimaat vraagstuk eruit ziet en wij gaan je helpen. Met advies op maat en een snelle oplossing voor jouw binnenklimaatwensen en -behoeften. Vraag vrijblijvend een offerte aan.