Welke soorten warmtepompen zijn er?
Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem dat warmte uit natuurlijke bronnen (lucht, grond of water) haalt en deze omzet in energie voor het verwarmen van je woning of voor het verwarmen van tapwater. Warmtepompen bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels op gas, waardoor ze steeds populairder worden in zowel nieuwbouw als bestaande woningen.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen
Lucht-water warmtepomp
Haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen voor radiatoren of vloerverwarming. Deze variant is relatief eenvoudig te installeren en wat goedkoper, maar minder efficiënt bij zeer lage temperaturen. Voor deze buitenlucht-gebaseerde warmtepomp heb je buitenruimte nodig voor de installatie van de buitenunit.
Bodem-water warmtepomp
Haalt warmte uit de grond via een ondergronds buizennetwerk. Dit type is efficiënter, vooral in de winter, maar ook duurder. Bovendien vereist dit type ingrijpende aanpassingen in de tuin, omdat er verticale of horizontale grondboringen of leidingen moeten worden aangelegd. De bodem-water warmtepomp is daardoor vooral geschikt voor grotere percelen.
Lucht-lucht warmtepomp
Werkt als een airco in omgekeerde richting en verwarmt de lucht in plaats van water. Dit systeem is vaak wat goedkoper, maar verwarmt enkel de lucht en is minder geschikt als hoofdverwarming in koude omstandigheden. Voor deze buitenlucht-gebaseerde warmtepomp heb je buitenruimte nodig voor de installatie van de buitenunit.
Water-water warmtepomp
Maakt gebruik van grondwater, maar is alleen toepasbaar als er een voldoende diepe grondwaterbron beschikbaar is. Dit systeem is zeer efficiënt, vooral voor grotere woningen of voor huishoudens met een hoger energieverbruik, maar complex en prijzig in installatie.
Veel toegepaste systemen
Twee veel toegepaste warmtepompsystemen zijn de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. We zetten graag de verschillen en de voordelen van deze twee systemen voor je op een rij:
Hybride warmtepomp
In een hybride installatie werkt de warmtepomp slim samen met een gasgestookte combiketel. Het systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel, afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmtevraag. De warmtepomp voorziet in de standaardbehoeften aan verwarming en warm water, en de cv-ketel gaat alleen aan bij piekgebruik. Voordelen:
Lager gasverbruik
Je gasverbruik vermindert aanzienlijk, maar de cv-ketel zorgt nog steeds voor extra warmte bij een hoge warmtevraag.
Lagere initiële investering
Omdat het systeem minder vermogen nodig heeft dan een volledig elektrische warmtepomp zijn de kosten meestal lager.
Flexibiliteit
De hybride warmtepomp is ideaal voor woningen die nog niet volledig geïsoleerd zijn.
All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp werkt op elektriciteit en is dus gasloos. Dit type warmtepomp vereist een goede isolatie, aangezien het systeem de volledige warmte moet leveren zonder back-up van een ketel. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met vloer- en/of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming). Voordelen:
Volledig van het gas af
Geen gasverbruik meer, wat betekent dat je volledig overstapt op duurzame energie.
Lage energiekosten
Hoewel het elektriciteitsverbruik toeneemt, zijn de kosten over het algemeen lager dan bij gas, vooral in combinatie met zonnepanelen.
Toekomstbestendig
Een all-electric systeem sluit perfect aan bij de afbouw van aardgas en de klimaatdoelen en –voorschriften.
Meer weten? Neem contact op!
Wil je weten welke warmtepomp geschikt is om jouw woning op een milieuvriendelijke en efficiënte manier te verwarmen en te koelen? Neem dan contact met ons op. Want een goed adviesgesprek met de experts van vanberkum@home levert je veel waardevolle inzichten op en helpt je om de juiste keuze te maken, passend bij jouw woning en wensen.
Advies op maat
Vertel ons hoe jouw binnenklimaat vraagstuk eruit ziet en wij gaan je helpen. Met advies op maat en een snelle oplossing voor jouw binnenklimaatwensen en -behoeften. Vraag vrijblijvend een offerte aan.