Subsidies en financieringsvormen voor bedrijven
Investeren in duurzaamheid wordt steeds interessanter. De technologie wordt geavanceerder, waardoor het rendement van zuinige en duurzame energiesystemen toeneemt en de terugverdientijd afneemt. Bovendien zijn er voor de aanschaf en aanleg van een duurzame installatie aantrekkelijke subsidies, fiscale voordelen en financieringsvormen. Door gebruik te maken van deze regelingen kun je de investeringskosten aanzienlijk verlagen.
We staan voor je klaar met deskundig advies over de subsidies die je kunt aanvragen en voorzien je van de benodigde informatie om het aanvraagproces soepel te doorlopen.
Subsidies per oplossing
Bezoek onze specifieke pagina’s per oplossing voor meer informatie over de beschikbare regelingen en hoe je deze kunt aanvragen.


De belangrijkste regelingen
De belangrijkste regelingen zijn:
Energie-investeringsaftrek (EIA)
De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt bedrijven een belastingvoordeel voor investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie, zoals energiebesparende apparaten en installaties, zonnepanelen en windmolens en warmtepompen en geothermische installaties. Bedrijven kunnen meestal 40% van de investeringskosten in energiebesparende middelen aftrekken van hun fiscale winst, bovenop de reguliere afschrijving. Dit verlaagt de fiscale winst en daarmee de te betalen belasting. De regeling levert gemiddeld 10% voordeel op. En bovendien levert de duurzame investering uiteraard ook een lagere energienota op. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie)
De SDE+ subsidie is gericht op de productie van duurzame energie en het reduceren van CO2-uitstoot. Met SDE+ worden bedrijven gecompenseerd voor het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs. Deze subsidie ondersteunt onder andere:
- Zonnepanelen op grote daken of zonneparken;
- Windenergie (zowel on- als offshore);
- Biomassa-installaties;
- Geothermie (aardwarmte) en aquathermi, en
- CO2-afvang en -opslag (CCS).
In de afgelopen jaren heeft Van Berkum Klimaat en Duurzaam voor diverse opdrachtgevers met succes SDE+ aanvragen ingediend. Meer informatie vind je op de website van Rijksoverheid.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Als je als bedrijf investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je KIA krijgen. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. KIA is een aftrekpost op de winst. Het bedrag dat je mag aftrekken hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp kun je gebruikmaken van de ISDE. De subsidie dekt vaak een deel van de kosten, en kan oplopen tot duizenden euro’s afhankelijk van de investering. Je kunt bovendien meerdere energiebesparende maatregelen combineren voor een hogere subsidie. Maar let op: je kunt geen ISDE én EIA aanvragen; je kiest dus ofwel voor ISDE ofwel voor EIA.
Verruiming werkkapitaal voor verduurzaming
Sommige banken bieden groene financiering aan voor bedrijven die willen verduurzamen, zoals groene leningen of speciale kredieten tegen lagere rentes. Denk hierbij aan financiering voor duurzame energieprojecten of energiebesparende maatregelen.
Duurzaamheidsfondsen
Er bestaan verschillende regionale duurzaamheidsfondsen waar bedrijven een beroep op kunnen doen. Dit zijn leningen of subsidies voor lokale ondernemers die bijvoorbeeld energiebesparende projecten willen uitvoeren. Het aanbod verschilt per regio, dus het is belangrijk om bij lokale instanties te informeren.
Financiering door leveranciers
Diverse leveranciers van duurzame energiesystemen bieden uiteenlopende financieringsvormen aan voor de installatie van bijvoorbeeld een zonnecentrale of een warmtepomp. Je lost af door middel van de besparing die het energiesysteem oplevert. Zo’n ‘groene lening’ maakt het mogelijk om zonder investeren de nieuwste en groenste technologie in huis te halen.