Naar hoofdinhoud

Subsidies en financieringsvormen voor particulieren

Voor verduurzaming van je eigen woning zijn er verschillende subsidies en financieringsvormen beschikbaar. Die zijn erop gericht om huiseigenaren te ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning.

We staan voor je klaar met deskundig advies over de subsidies die je kunt aanvragen en voorzien je van de benodigde informatie om het aanvraagproces soepel te doorlopen.

Subsidies per oplossing

Bezoek onze specifieke pagina’s per oplossing voor meer informatie over de beschikbare regelingen en hoe je deze kunt aanvragen.

Koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigenKoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Deze subsidie biedt ondersteuning voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen, zoals:

  • Isolatiemaatregelen – zoals gevel-, dak-, vloer- en glasisolatie.
  • Warmtepompen – subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp.
  • Zonneboilers – om water te verwarmen met behulp van zonne-energie.

De subsidie dekt vaak een deel van de kosten, en kan oplopen tot duizenden euro’s afhankelijk van de investering. Je kunt meerdere energiebesparende maatregelen combineren voor een hogere subsidie. Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van de rijksoverheid.

Geen btw op zonnepanelen

Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen geldt sinds 2023 een 0% btw-tarief. Dit betekent dat je geen btw hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, wat de investering fors goedkoper maakt. Maar er zijn uitzonderingen. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.

Subsidie voor aardgasvrij maken van woning

Er zijn verschillende gemeentelijke subsidies die huiseigenaren ondersteunen om hun woning van het gas af te halen, bijvoorbeeld door de overstap naar een warmtepomp. Je kunt lokale subsidies eenvoudig checken via de energiesubsidiewijzer. 

Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Deze lening is speciaal bedoeld voor het verduurzamen van je woning met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp of dubbel glas. Er zijn verschillende looptijden mogelijk. Voor mensen vanaf 75 jaar geldt een speciale regeling met een kortere looptijd. Meer informatie vind je op de website van het warmtefonds.

Groene hypotheken

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een groene hypotheek afsluiten. Dit houdt in dat je korting krijgt op de hypotheekrente wanneer je woning een energiezuinig label heeft of wanneer je het geleende bedrag gebruikt om te verduurzamen.

Stimuleringslening Duurzaamheid van de gemeente

Sommige gemeenten bieden een Stimuleringslening Duurzaamheid (voorheen duurzaamheidslening) aan. Dit is een lening met een lage rente die speciaal bedoeld is voor investeringen in energiebesparende maatregelen. De voorwaarden verschillen per gemeente, dus het is verstandig om na te gaan of jouw gemeente deze lening aanbiedt.

Gemeentelijke subsidies en regelingen

Veel gemeenten hebben ook eigen lokale subsidies en regelingen om verduurzaming te stimuleren. Op de website van energiesubsidiewijzer kun je nagaan welke subsidies en regelingen er voor jouw specifieke situatie van toepassing zijn.

Financiering door leveranciers

Diverse leveranciers van duurzame energiesystemen bieden uiteenlopende financieringsvormen aan voor de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp. Je lost af door middel van de besparing die het energiesysteem oplevert. Zo’n ‘groene lening’ maakt het mogelijk om zonder investeren de nieuwste en groenste technologie in huis te halen.

Meer informatie

Neem contact op met onze duurzaamheidsexperts voor meer informatie over subsidies en financieringsvormen.

Vragen over Subsidies en financieringsvormen?

Onze duurzaamheids experts helpen je graag. Bel of mail ons.

Rob van Berkum - Eigenaar van Van Berkum Klimaat en DuurzaamRob van Berkum - Eigenaar van Van Berkum Klimaat en Duurzaam