Naar hoofdinhoud

Klimaatinstallatie met luchtverdeelslangen

Wat zijn luchtverdeelslangen?

Een luchtverdeelslang, ook wel airsock of luchtsok genoemd, is een flexibel kanaal van textiel met een diameter tussen 100 en 1600 mm. De luchtverdeelslang zorgt zowel voor het transport als voor het inbrengen van de lucht in de ruimte. Een klimaatinstallatie met luchtverdeelslangen wordt meestal toegepast in grote ruimtes, zoals showrooms, kantoortuinen, opslag- en fabriekshallen, horecaruimtes en callcenters en in ruimtes waar geen systeemplafond is.

Wat is het voordeel?

  • Tochtvrije luchtverdeling – Met behulp van luchtverdeelslangen kan de inblaaslucht gelijkmatig en effectief in de ruimte worden verdeeld. Dat zorgt voor meer comfort, zeker in ruimtes waarin mensen langere tijd stilzitten, zoals kantoortuinen of klaslokalen.
  • Geluiddempend effect – Door het absorberend vermogen van het geweven materiaal produceren luchtverdeelslangen, in tegenstelling tot stalen luchtkanalen, geen stromingsgeluid.
  • Flexibele vormgeving –Luchtverdeelslangen worden projectmatig gefabriceerd, zodat voor elke ruimte maatwerk mogelijk is. Alle vormen en uitvoeringen zijn mogelijk -rond, halfrond, kwartrond- en ze zijn in allerlei lengtes, diameters en kleuren leverbaar. Bovendien kunnen ze vrij hangend, direct tegen het plafond en zelfs verticaal gemonteerd worden.
  • Hygiënisch – Een klimaatsysteem met luchtverdeelslangen is een schoon systeem. Het doek werkt als een extra filter. Bovendien is reiniging eenvoudig uit te voeren. Dat betekent altijd een schone, frisse (werk)omgeving. Het reinigen van kanalen is een stuk lastiger, tijdrovender en duurder. De luchtverdeelslangen zijn gemaakt van materiaal dat, ook in zeer vochtige ruimtes, geen vocht opnemen. Dit maakt luchtverdeelslangen zeer geschikt voor HACCP-toepassingen.
  • Geen condensvorming – Bij luchtverdeelslangen van geweven materiaal zit altijd een luchtlaagje rond het oppervlak. Daardoor kan er bij koeling geen condensvorming op het oppervlak ontstaan. Bij stalen kanalen is dit wel het geval.
  • Energie- en kostenbesparend – Door het lage gewicht is het systeem veel eenvoudiger te monteren dan een plaatstalen kanalensysteem. Bovendien zijn er meestal geen extra bouwkundige voorzieningen nodig. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal montage-uren. Doordat luchtverdeelslangen zorgen voor een optimale verdeling van de toevoerlucht, is minder energie nodig om de ruimte te koelen, verwarmen of ventileren.