Wat zijn infraroodpanelen? - Van Berkum Naar hoofdinhoud

Wat zijn infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn moderne elektrische verwarmingssystemen die gebruikmaken van infraroodstraling om warmte te genereren. Ze zijn ontworpen om efficiënt warmte te leveren en hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden.

Hoe werkt het?

De werking van infraroodpanelen is gebaseerd op het principe van stralingswarmte. In plaats van de lucht direct te verwarmen, zenden de panelen infraroodstraling uit, vergelijkbaar met de warmte die wordt geleverd door de zon. Deze straling dringt door de lucht en verwarmt objecten en mensen in de ruimte direct, waardoor een aangename en comfortabele warmte ontstaat. Dit in tegenstelling tot convectieverwarmingssystemen, die lucht verwarmen en deze door de ruimte circuleren.

Wat zijn de voordelen?

Infraroodpanelen bieden zowel in woningen als in bedrijfspanden een efficiënte, comfortabele en flexibele verwarmingsoplossing met verschillende voordelen:

  • Energie-efficiënt – Infraroodpanelen leveren directe warmte, daardoor is er minimale warmteverlies door convectie of ventilatie. Er is dus minder energie nodig om dezelfde mate van comfort te bereiken in vergelijking met traditionele systemen. Bovendien kunnen infraroodpanelen individueel worden geïnstalleerd in verschillende ruimtes, waardoor de verwarming alleen wordt gebruikt waar dat nodig is. Dat resulteert in een nog grotere energiebesparing.
  • Snelle opwarmtijd – In tegenstelling tot radiatoren of vloerverwarmingssystemen die langzaam opwarmen, kunnen infraroodpanelen binnen enkele minuten na inschakeling directe warmte leveren. Daardoor zijn ze geschikt als bijverwarming op een bepaalde plek en ideaal voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden, zoals badkamers of kantoren. Om ruimtes langdurig te verwarmen, zijn ze vooral geschikt als het pand zeer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte verliest.
  • Gelijkmatige warmteverdeling – Omdat infraroodpanelen warmte direct aan objecten en mensen afgeven, wordt er geen warmte gegenereerd aan het plafond, wat vaak het geval is bij convectieverwarmingssystemen. Dit voorkomt warmteverliezen door opstijgende lucht en zorgt voor een efficiëntere en comfortabelere verwarming.
  • Weinig onderhoud – Infraroodpanelen hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen bewegende delen en periodieke reiniging of inspectie is niet nodig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radiatoren of ventilatiesystemen.
  • Mooi – infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, waardoor ze kunnen worden aangepast aan de inrichting van de ruimte. Er zijn zelfs infraroodpanelen verkrijgbaar die kunnen fungeren als spiegels, schilderijen of krijtborden, waardoor ze naadloos in elk interieur passen.