Naar hoofdinhoud

Wat zijn luchtverdeelslangen?

Een luchtverdeelslang, ook wel airsock of luchtsok genoemd, is een flexibel kanaal van textiel of kunststof met een diameter tussen 100 en 1600 mm. De luchtverdeelslang zorgt zowel voor het transport als voor het inbrengen van de lucht in de ruimte. Luchtverdeelslangen worden ingezet in ventilatie-, koeling- of verwarmingssystemen, met als doel een comfortabele en efficiënte luchtverdeling.

Hoe werken luchtverdeelslangen?

Luchtverdeelslangen worden aangesloten op een luchtbehandelingsunit of ventilator. De lucht wordt via de slang verdeeld over de ruimte, door middel van kleine gaatjes, sleuven of microperforaties in het materiaal. De grootte, plaatsing en het aantal openingen worden nauwkeurig berekend om de luchtstroom optimaal te verspreiden. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige luchtverdeling zonder tocht of lawaai.

Waar worden luchtverdeelslangen toegepast?

Luchtverdeelslangen zijn een efficiënte en flexibele oplossing voor een comfortabel binnenklimaat in uiteenlopende toepassingen. Een klimaatinstallatie met luchtverdeelslangen wordt meestal toegepast in ruimtes waar geen systeemplafond is (en dus geen ruimte voor de stalen luchtkanalen), en in grote ruimtes, zoals

  • Industriële hallen en magazijnen
  • Kantoren, scholen en sportzalen
  • Horecagelegenheden en winkels
  • Landbouwtoepassingen (bijvoorbeeld in stallen of kassen)
  • Cleanrooms en laboratoria

Wat zijn de voordelen van luchtverdeelslangen?

  • Gelijkmatige, tochtvrije luchtverdeling – Met behulp van luchtverdeelslangen kan de inblaaslucht gelijkmatig en effectief in de ruimte worden verdeeld. Dat voorkomt tocht en dode hoeken in de ruimte. En dat zorgt voor meer comfort, zeker in ruimtes waarin mensen langere tijd stilzitten, zoals kantoortuinen of klaslokalen.
  • Geluiddempend effect – Door het absorberend vermogen van het geweven materiaal produceren luchtverdeelslangen, in tegenstelling tot stalen luchtkanalen, geen stromingsgeluid.
  • Flexibele vormgeving – Luchtverdeelslangen worden projectmatig gefabriceerd, zodat voor elke ruimte maatwerk mogelijk is. Alle vormen en uitvoeringen zijn mogelijk -rond, halfrond, kwartrond – en ze zijn in allerlei lengtes, diameters en kleuren leverbaar. Bovendien kunnen ze vrij hangend, direct tegen het plafond en zelfs verticaal gemonteerd worden.
  • Hygiënisch – Een klimaatsysteem met luchtverdeelslangen is een schoon systeem. Het doek werkt als een extra filter. Bovendien is reiniging eenvoudig uit te voeren. Dat betekent altijd een schone, frisse (werk)omgeving. Het reinigen van kanalen is een stuk lastiger, tijdrovender en duurder. De luchtverdeelslangen zijn gemaakt van materiaal dat, ook in zeer vochtige ruimtes, geen vocht opneemt. Dit maakt luchtverdeelslangen zeer geschikt voor HACCP-toepassingen.
  • Geen condensvorming – Bij luchtverdeelslangen van geweven materiaal zit altijd een luchtlaagje rond het oppervlak. Daardoor kan er bij koeling geen condensvorming op het oppervlak ontstaan. Bij stalen kanalen is dit wel het geval.
  • Energie- en kostenbesparend – Door het lage gewicht is het systeem veel eenvoudiger te monteren dan een plaatstalen kanalensysteem. Bovendien zijn er meestal geen extra bouwkundige voorzieningen nodig. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal montage-uren. Doordat luchtverdeelslangen zorgen voor een optimale verdeling van de toevoerlucht, is minder energie nodig om de ruimte te koelen, verwarmen of ventileren.

Advies op maat

Vertel ons hoe jouw binnenklimaat vraagstuk eruit ziet en wij gaan je helpen. Met advies op maat en een snelle oplossing voor jouw binnenklimaatwensen en -behoeften. Vraag vrijblijvend een offerte aan.