Naar hoofdinhoud

Dagelijks Leven

  • Dagelijks Leven – aanbieder van kleinschalige gespecialiseerde 24-uurszorg voor mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies
  • complete klimaatinstallatie op maat voor woonzorglocaties in Veghel, Uden, Empel en Oss
  • Veghel 08-23, Uden 12-23, Empel 01-24, Oss 02-24

Klimaatbeheersing zorgt voor betere kwaliteit van leven in woonzorginstelling Dagelijks Leven

Voor vier woonzorglocaties van Dagelijks Leven ontwierpen en installeerden we een complete klimaatinstallatie. Omdat de vier locaties bouwkundig van elkaar verschillen, was maatwerk nodig; per locatie is de meest optimale configuratie geïnstalleerd. Wat alle installaties gemeen hebben: ze dragen bij aan een betere kwaliteit van leven voor de bewoners. Goede klimaatbeheersing biedt namelijk niet alleen het comfort van een aangenaam binnenklimaat, maar heeft ook positieve effecten op welzijn, gezondheid en luchtkwaliteit.

Goede klimaatbeheersing is van vitaal belang in zorginstellingen. Het creëert een optimale en gezonde leefomgeving en draagt zo bij aan een betere kwaliteit van leven voor de bewoners. Rob van Berkum: ‘In een omgeving waar kwetsbare mensen wonen kun je niet volstaan met een paar standaard airco’s. Die zijn vaak lawaaierig en veroorzaken tochtklachten. Bovendien vroegen de bouwkundige verschillen tussen de locaties om maatwerk en slimme oplossingen.

Zo hebben we voor de locatie Veghel gekozen voor kanaalunits op zolder die uitblazen via halfronde luchtverdeelslangen. Luchtverdeelslangen zorgen voor een tochtvrije luchtverdeling en een constante temperatuur in de hele ruimte en hebben een geluiddempend effect. Ideaal voor een zorgomgeving, maar bijvoorbeeld ook voor een showroom, een kantoortuin, fabriekshal of een horecaruimte. In Uden hebben we plafondonderbouwunits en een vloerunit geplaatst. Deze blazen over de lengte de gang in. De koele lucht blijft ‘plakken’ (het zogeheten coanda-effect) aan het plafond en komt pas verderop langzaam naar beneden. Als vervolgens de kamerdeuren opengaan, stroomt de koele lucht daar naar binnen.

Behalve met uitdagingen op het gebied van klimaattechniek hadden we in deze opdracht ook –meer nog dan anders- rekening te houden met de bewoners. Geluidsoverlast zorgt bij deze mensen voor veel onrust, en gereedschap, trappen, etc. moeten continu ‘bewaakt’ worden. Gelukkig zijn we gewend te werken in een omgeving waar ‘gewoon’ wordt gewerkt of gewoond. Onzichtbaar werken, noemen we dat. Met zo weinig mogelijk hinder voor bewoners of gebruikers. En we zorgen dat alles weer picobello opgeruimd wordt achtergelaten. Laat dat maar aan onze mensen over!

Dat goede airconditioning zorgt voor een stabiel en comfortabel binnenklimaat, is geen nieuws. En dat dat zorgt voor een aangenamere leef- of werkomgeving evenmin. Maar wist u dat…

  • …moderne airconditioningsystemen zijn uitgerust met filters die de luchtkwaliteit verbeteren door stof, pollen, allergenen en andere verontreinigende stoffen te verwijderen, wat gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen?
  • …airconditioners helpen bij het regelen van de luchtvochtigheid in een ruimte en dat dit belangrijk is, omdat te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei en ongemak?
  • …een comfortabelere temperatuur in werk- of kantooromgevingen de productiviteit kan verhogen, omdat werknemers zich beter kunnen concentreren en zich minder vermoeid voelen?
  • …airconditioning kan helpen bij het handhaven van optimale temperaturen voor gevoelige apparatuur, zoals servers, elektronica en medische apparaten? En dat dit de levensduur verlengt van de apparatuur en de kans op storingen als gevolg van oververhitting vermindert?

Meer weten?

Als merkonafhankelijk specialist op het gebied van klimaatbeheersing is Van Berkum Klimaat en Duurzaam ook ú graag van dienst met een verstandig advies en met het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van een duurzame klimaatinstallatie. Wilt u weten wat onze experts voor u kunnen betekenen op het gebied van klimaatbeheersing? Bel 0412 – 631 635 of mail info@van-berkum.nl.

Werken bij Van Berkum Klimaat en Duurzaam?

Wil je graag meewerken aan dit soort mooie klimaattechnische installatieprojecten? Dat kan, want we zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures.