Wat is ventilatie met warmteterugwinning? - Van Berkum Naar hoofdinhoud

Wat is ventilatie met warmteterugwinning?

Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen. Met een regelknop met verschillende standen regel je de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventilatieroosters en/of ramen met een ventilatiestand. Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Een balansventilatiesysteem voert evenveel lucht aan als af en heeft meestal een warmteterugwinunit (wtw).

Hoe werkt het?

Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Dat gebeurt met een warmteterugwinunit (wtw). Naast centrale balansventilatie met wtw bestaat er ook decentrale balansventilatie met wtw. Elke ruimte wordt dan apart geventileerd.

Wat zijn de voordelen?

  • Energiebesparing – Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90% van de warmte die anders een gebouw zou verlaten. Een slim besturingssysteem zorgt ervoor dat er alleen wordt geventileerd in de ruimtes waar dat nodig is en wanneer dat nodig is.
  • Comfort – Doordat bij balansventilatie geen rooster nodig is, heb je weinig last van geluiden van buiten.
  • Ventilatie op maat – Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan individuele behoeften.
  • Schoon – Speciale filters zorgen ervoor dat er schone lucht in de ruimte komt, maar ook dat de afgevoerde lucht gefilterd wordt. Dat beschermt de ventilatie-unit en zorgt zo voor een langere levensduur.
  • Gezondheid – Vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor er minder kans is op schimmelvorming in een ruimte. Dat is bevorderlijk voor mensen met allergieën.