Naar hoofdinhoud

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepompinstallatie is een energiezuinige totaaloplossing die het gehele binnenklimaat van een pand nauwkeurig regelt. Het systeem kan zowel koelen als verwarmen en ventileren, centraal geregeld of individueel per ruimte.

In een hybride warmtepompinstallatie werkt de warmtepomp slim samen met een gasgestookte combiketel. De warmtepomp voorziet in de standaardbehoeften en de cv-ketel gaat alleen aan bij piekgebruik.

Een all-electric warmtepomp werkt op stroom (en is dus gasloos). De warmtepomp wordt gecombineerd met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Hoe werkt het? 

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet deze om naar een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. 

Wat is het voordeel?

  • Een optimaal binnenklimaat met één systeem – Een warmtepompinstallatie kan koelen, verwarmen en ventileren. Het binnenklimaat wordt dus – ongeacht het seizoen – met één systeem geregeld, centraal of individueel per ruimte.
  • Lage gebruikskosten – de gebruikskosten van warmtepompen zijn substantieel lager dan van een cv-ketel. Dat betekent: altijd een comfortabel binnenklimaat tegen de laagst mogelijke kosten.
  • Optimaal comfort, lage energiekosten – Een warmtepomp werkt opmerkelijk efficiënt. Dat betekent: optimaal en duurzaam totaalcomfort in je bedrijf tegen lage energiekosten.
  • Minder klimaatimpact – Helemaal van het aardgas af, dat kan met een all-electric warmtepomp. De CO2– uitstoot daalt met 30 tot 45 procent. Als (in de toekomst) alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige elektrische warmtepompen zelfs naar nul. 
  • Subsidie voor aanschafkosten – De aanschafkosten van een warmtepompinstallatie kunnen worden opgevangen door gebruik te maken van subsidies en speciale financieringsvormen.