Naar hoofdinhoud

Ventilatie met warmteterugwinning

Waarom ventileren?

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventilatie zorgt ervoor dat de binnenlucht, die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht, wordt afgevoerd en vervangen door verse buitenlucht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. Je kunt op verschillende manieren ventileren. Door ramen open te zetten natuurlijk, maar ook met een mechanisch ventilatiesysteem.

Wat is mechanische ventilatie?

Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen. Met een regelknop met verschillende standen regel je de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventilatieroosters en/of ramen met een ventilatiestand. 

Wat is balansventilatie met warmteterugwinning?

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Een balansventilatiesysteem voert evenveel lucht aan als af en heeft meestal een warmteterugwinunit (wtw). Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Dat gebeurt met een warmteterugwin unit (wtw). Naast centrale balansventilatie met wtw bestaat er ook decentrale balansventilatie met wtw. Elke ruimte wordt dan apart geventileerd.

Wat zijn de voordelen van balansventilatie met warmteterugwinning?

  • Energiebesparing – Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90% van de warmte die anders een gebouw zou verlaten. Een slim besturingssysteem zorgt ervoor dat er alleen wordt geventileerd in de ruimtes waar dat nodig is en wanneer dat nodig is.
  • Comfort – Doordat bij balansventilatie geen rooster nodig is, heb je weinig last van geluiden van buiten.
  • Ventilatie op maat – Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan individuele behoeften.
  • Schoon – Speciale filters zorgen ervoor dat er schone lucht in de ruimte komt, maar ook dat de afgevoerde lucht gefilterd wordt. Dat beschermt de ventilatie-unit en zorgt zo voor een langere levensduur.
  • Gezondheid – Vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor er minder kans is op schimmelvorming in een ruimte. Dat is bevorderlijk voor mensen met allergieën.