Naar hoofdinhoud

Brabant Water N.V.

  • Brabant Water N.V.
  • slim en energiezuinig klimaatbeheersingssysteem met beheer op afstand dat de temperatuur in winputtenschakelgebouwen op het gewenste niveau houdt
  • gereed najaar 2021

Slim klimaatbeheersingssysteem zorgt voor constante temperatuur in winputtenschakelgebouwen

Niet alleen mensen, maar ook apparatuur presteert beter in een optimaal binnenklimaat. Daarom installeerden we voor Brabant Water een slim en energiezuinig klimaatbeheersingssysteem in diverse bestaande en nieuwe winputtenschakelgebouwen. Het systeem zorgt voor een constante temperatuur in de ruimten. Een speciale cloud-toepassing maakt monitoring en beheer op afstand mogelijk.

Rob van Berkum: ‘Bij gebruik van apparatuur, installaties of computers komt warmte vrij. Staan er meerdere items op een relatief klein oppervlak, dan loopt de temperatuur in een ruimte al snel op. Zonlicht, de buitentemperatuur en de isolatiewaarde van de ruimte kunnen de interne warmtelast gemakkelijk verder vergroten tot een ongewenst niveau. Dat is eenvoudig te voorkomen met een slimme klimaatinstallatie. Die koelt de ruimte terug naar het gewenste temperatuurniveau en –minstens zo belangrijk- zorgt voor een constant temperatuurverloop. Dat is veel gunstiger voor de prestaties en de levensduur van apparatuur. Bovendien is het energiezuinig. Want doordat het systeem telkens kleine compensaties uitvoert, hoeft niet steeds de volledige koelcapaciteit te worden aangesproken om de temperatuur te reduceren.

Het systeem dat we installeerden voor Brabant Water kan worden beheerd op afstand.

Via een speciale website van de leverancier kan de temperatuur continu worden gemonitord en worden eventuele storingen real time gemeld. We hebben dit project gerealiseerd in nauwe samenwerking met Boink Project- en Energiemanagement. Zij adviseren en begeleiden opdrachtgevers bij specialistische installaties; wij zorgen voor de uitvoering ervan. Op deze manier werken we al geruime tijd succesvol samen.’

Hergebruik van restwarmte
Restwarmte van apparatuur, installaties of computers wordt tegenwoordig steeds vaker hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de grote en aanhoudende aanvoer van warme lucht die grootschalige datacenters produceren. Die restwarmte kan onder meer worden gebruikt voor het verwarmen van een stadsdeel via stadsverwarming. Maar ook op kleinere schaal kun je restwarmte hergebruiken. Je kunt de energie van warme lucht bijvoorbeeld gebruiken om een warmtepomp aan te drijven die vervolgens weer koele lucht produceert.

Merkonafhankelijk specialist

Als merkonafhankelijk specialist op het gebied van duurzame energiesystemen is Van Berkum Klimaat en Duurzaam ook ú graag van dienst met een verstandig advies en met het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van een duurzame klimaatinstallatie. Wilt u weten wat onze duurzaamheidsexperts voor u kunnen betekenen op het gebied van duurzame klimaatinstallaties? Bel 0412 – 631 635 of mail info@van-berkum.nl.

Wil je graag meewerken aan dit soort mooie klimaattechnische installatieprojecten? Dat kan, want we zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures.