Naar hoofdinhoud

Dutch Diamond Group

  • Dutch Diamond Group in Cuijk
  • functionele en energiezuinige klimaatinstallatie met luchtverdeelslang op basis van warmteterugwinning die zorgt voor een constante temperatuur in een productieruimte voor precisiebewerkingen
  • gereed voorjaar 2022

Klimaatinstallatie met luchtverdeelslang op basis van warmteterugwinning

Voor de productieruimte voor precisiebewerkingen van de Dutch Diamond Group in Cuijk, gespecialiseerd in diamanttechnologie, ontwierpen en installeerden we een klimaatinstallatie met luchtverdeelslang op basis van warmteterugwinning. Met deze installatie hebben we voor de Dutch Diamond Group een goed geconditioneerde, goed geventileerde productieruimte zonder tocht gerealiseerd. Met optimaal comfort voor de medewerkers, de ideale temperatuur voor het productieproces en tegen een laag energieverbruik.

Bestaande en bewezen toepassingen gecombineerd tot een tailormade oplossing.

Rob van Berkum: “Voor de productie van diamantmaterialen wordt gebruik gemaakt van zeer nauwkeurige apparatuur (micrometers) die uiterst gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Om te voorkomen dat de ruimte door het gebruik van de apparatuur snel opwarmt, is een koelsysteem nodig dat de ruimte nauwkeurig op temperatuur houdt. Maar er werken ook mensen in deze ruimte. Daarom mag de geconditioneerde lucht geen tocht veroorzaken en moet er voldoende geventileerd worden. Een tamelijk complexe vraag dus. We gaan in zo’n geval samen met de klant om tafel: hoe ziet de situatie eruit en welke praktische oplossingen passen daarbij? We hebben dagelijks met dit soort vraagstukken te maken, dus kunnen we de keuzemogelijkheden en de consequenties daarvan snel en helder op een rij zetten. In dit geval hebben we een aantal bestaande en bewezen toepassingen gecombineerd tot een tailormade oplossing.”

Gelijkmatige temperatuur en geen tocht

Voor de installatie voor Dutch Diamond Group is een airco-systeem gecombineerd met een luchtverdeelslang en een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning. Het airco-systeem is in de ruimte boven de productieruimte geplaatst en zorgt door middel van kanaalwerk en een luchtverdeelslang voor een gelijkmatige temperatuur in de gehele ruimte, zonder tocht. In combinatie met de airco-unit is een kleine luchtbehandelingskast geplaatst met warmteterugwinning (WTW houdt energie in het pand en is dus zeer energiezuinig), die verse lucht toevoegt aan de retourlucht uit de productieruimte. Deze lucht wordt gemengd, op de juiste temperatuur gebracht en via de luchtverdeelslang ingeblazen. Doordat ook lucht vanuit de productieruimte naar buiten wordt afgevoerd, is hier sprake van een gebalanceerd ventilatiesysteem. De hoogwaardige apparatuur zorgt voor een laag energieverbruik. Het airco-systeem is in feite een warmtepomp; de luchtbehandeling werkt op basis van warmteterugwinning.

Merkonafhankelijk specialist

Als merkonafhankelijk specialist op het gebied van duurzame energiesystemen is Van Berkum Klimaat en Duurzaam ook ú graag van dienst met een verstandig advies en met het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van een duurzame klimaatinstallatie. Wilt u weten wat onze duurzaamheidsexperts voor u kunnen betekenen op het gebied van duurzame klimaatinstallaties? Bel 0412 – 631 635 of mail info@van-berkum.nl.

Wil je graag meewerken aan dit soort mooie klimaattechnische installatieprojecten? Dat kan, want we zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures.