Naar hoofdinhoud

Warmtepomp, vloerverwarming en airco zorgen voor optimaal klimaat in kantoor en bedrijfshal van GeOss

  • GeOss Real Estate BV
  • energiezuinige combinatie van warmtepomp, vloerverwarming en airco (voor aanvullende koeling en verwarming) in gasloos kantoor met bedrijfshal
  • gereed februari 2023

“Verduurzamen is al lang geen hogere wiskunde meer”

In het nieuwe gasloze kantoor met bedrijfshal dat GeOss liet bouwen, installeerden we een warmtepomp waarop vloerverwarming is aangesloten, gecombineerd met een airco-installatie waarmee per ruimte aanvullend verwarmd of gekoeld kan worden. Deze efficiënte combinatie is bij uitstek geschikt om een stabiel en comfortabel binnenklimaat te realiseren én zorgt voor een forse energiebesparing. Via onze partners Van Berkum Elektrotechniek en SIO leverden en coördineerden we ook de overige installaties in deze nieuwbouw.

Haalbaar en betaalbaar verduurzamen

Rob van Berkum: ‘Het nieuwe kantoor met bedrijfshal van GeOss is gebouwd zonder gasaansluiting. Dan is een warmtepomp een voor de hand liggende oplossing. Maar we bekijken altijd eerst samen met de klant hoe de situatie eruitziet; wat heb je waar precies nodig en welke praktische oplossingen passen daarbij? In het geval van GeOss vraagt de bedrijfshal bijvoorbeeld om een stabiel klimaat, terwijl het kantoor, vanzelfsprekend, om comfort vraagt. Wij hebben dagelijks met dit soort vraagstukken te maken, dus kunnen we de verschillende keuzes én de consequenties daarvan snel en helder op een rij zetten. We vinden het belangrijk dat een klant op basis van een goed advies de keuze maakt die bij hem of haar past. Bij nieuwbouw is het handig om duurzaamheid op te nemen in de plannen, zodat je meteen BENG (bijna energiezuinig gebouw) of NOM (nul op de meter) kunt realiseren. Voor bestaande bouw geloven we in de stapsgewijze aanpak van de trias energetica: niet alles hoeft in één keer. Het is meer een kwestie van ‘gewoon’ beginnen. En dat kan prima, want er zijn tal van oplossingen die zich al in de praktijk bewezen hebben. Met andere woorden: verduurzamen is al lang geen hogere wiskunde meer. En omdat elke afzonderlijke stap van de Trias Energetica op zichzelf al energiebesparend is, biedt deze strategie de mogelijkheid om gefaseerd te investeren in duurzaamheid en toch na de eerste investering (stap 1) al te profiteren van de voordelen van verduurzaming, zoals een lagere energierekening. Zo wordt verduurzamen haalbaar en betaalbaar.’

Warmtepomp met vloerverwarming zorgt voor zeer laag energieverbruik, de airco voor extra comfort

De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp is bij uitstek geschikt in ruimtes waar een stabiel en binnenklimaat zonder luchtverplaatsingen een must is. Bijvoorbeeld ruimtes waar voedingsmiddelen worden verwerkt of opgeslagen, een laboratoriumomgeving of een productiehal voor precisiebewerkingen. Vloerverwarming zorgt namelijk voor een gelijkmatige temperatuur in de ruimte, doordat de warmte wordt verdeeld over een groter oppervlak. En omdat de temperatuur van het water relatief laag kan zijn, werkt de warmtepomp zeer efficiënt. Want hoe kleiner de temperatuurtrap die de warmtepomp moet maken, hoe groter het rendement. Dit ijzersterke duo levert niet alleen een optimaal binnenklimaat op, maar ook een zeer laag energieverbruik. In ruimtes waar meer comfort gewenst is, bijvoorbeeld in kantoren, kan de vloerverwarming worden gecombineerd met airco. De vloerverwarming zorgt dan voor een aangename basisverwarming en met de airco kun je per ruimte naar wens aanvullend verwarmen of koelen.

Meer weten over slimme en duurzame energiesystemen?

Als merkonafhankelijk specialist op het gebied van slimme en duurzame energiesystemen is Van Berkum Klimaat en Duurzaam ook ú graag van dienst met een verstandig advies en met het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van een duurzame energie-installatie. Wilt u weten wat onze experts voor u kunnen betekenen op het gebied van duurzame energiesystemen? Bel 0412 – 631 635 of mail info@van-berkum.nl.

Vacatures
Wil je graag meewerken aan dit soort mooie duurzame installatieprojecten? Dat kan, want we zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures.