Naar hoofdinhoud

Is een warmtepomp voor uw bedrijf wel een goed idee?

De prijs van een kuub gas ging vorig jaar voor het eerst over de 1 euro heen. Sindsdien is de prijs alleen maar verder gestegen. Dat komt onder meer door een koud voorjaar in 2021 en slecht gevulde voorraden. De oorlog in Oekraïne heeft de prijs nog verder opgedreven. Alle reden dus om gasverbruik te verminderen. Dan denk je al snel aan een warmtepomp. Zeker nu de subsidie is verhoogd. Maar is de aanschaf van een warmtepomp, financieel gezien, altijd een goed idee?

Soorten warmtepompen
Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en all-electric. In een hybride installatie werkt de warmtepomp samen met een gasgestookte combiketel. De warmtepomp voorziet in de standaardbehoeften en de cv-ketel gaat alleen aan bij piekgebruik. Een all-electric warmtepomp werkt op stroom en is dus gasloos. Voor een all-electric warmtepomp moet je pand aan twee voorwaarden voldoen: het moet goed geïsoleerd zijn en er moet vloer- of wandverwarming zijn of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. Heb je dat niet, dan kun je kiezen voor ofwel een hybride warmtepomp, ofwel een hoog-temperatuur-warmtepomp. Die laatste kan worden ingezet waar ‘standaard’ warmtepompen niet toepasbaar zijn, dat wil zeggen: waar geen laagtemperatuur-afgiftesysteem is zoals vloerverwarming. Deze warmtepompen zijn minder energiezuinig en duurder in aanschaf, maar geschikt als alternatief voor plekken waar geen gasaansluiting is, of als je van het gas af wil zonder de hele installatie aan te moeten passen.

En wat bespaar je dan?
Met een hybride warmtepomp bespaar je meestal rond de 50% gas. Met een all-electric warmtepomp ben je van het gas af, dus is je besparing 100%. Per kubieke meter gas die je bespaart heb je ca. 2,5 kWh elektriciteit nodig voor dezelfde warmtehoeveelheid met een warmtepomp. De omvang van de totale besparing hangt af van het verbruik en de energietarieven. De terugverdientijd bij de ‘oude’ tarieven van ca. driekwart jaar geleden is langer dan bij de huidige tarieven.

Conclusie
Het antwoord op de vraag of een warmtepomp een financieel verstandige investering is, hangt af van drie factoren:

  1. is een warmtepomp in jouw pand zonder meer toepasbaar,
  2. wat is je gasverbruik en
  3. wat betaal je per m3 gas. Dat neemt niet weg dat het vanuit het oogpunt van duurzaamheid natuurlijk altijd een goed idee is om minder gas te verbruiken. Zeker als je zorgt dat de elektriciteit die je in plaats van gas gebruikt, duurzaam wordt opgewekt.

Wil je weten of een warmtepompinstallatie in jouw situatie een financieel slimme keuze is? Onze experts rekenen het je graag voor. Bel 0412 – 631 635 of mail info@van-berkum.nl.