Naar hoofdinhoud

Subsidies en financieringsvormen

“Subsidies en regelingen maken investeren in duurzaamheid nu uitermate interessant.”

Goed voor het milieu én uw portemonnee

Investeren in de installatie van een duurzaam energiesysteem loont. Het zorgt voor een lagere energierekening, meer comfort én een beter milieu. Bovendien kunt u profiteren van diverse subsidies en regelingen die investeren in duurzaamheid nu uitermate interessant maken. Dat geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Subsidies en regelingen voor particulieren

Veel gemeenten en provincies stimuleren hun inwoners om zuinig om te gaan met energie en gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Dat doen zij onder meer door het verlenen van subsidie op de aanschaf en installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp. Ook is er voor particulieren de Duurzaamheidslening, waarbij u bij uw gemeente goedkoop geld kunt lenen om uw woning energiezuinig te maken. De voorwaarden zijn per gemeente verschillend.

Energie Investeringsaftrek voor bedrijven

Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. U kunt 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Gemiddeld levert dat netto 11% belastingvoordeel op. Daarnaast levert de duurzame investering uiteraard ook een lagere energienota op.

SDE+ voor grootverbruikers

Met de subsidieregeling SDE+ wordt het ook voor grootverbruikers van energie (bedrijven en instellingen) aantrekkelijk om te investeren in duurzame energie-installaties. De SDE+ subsidieert het verschil in kostprijs tussen duurzame en conventionele energie. In de afgelopen jaren hebben we voor diverse opdrachtgevers met succes SDE+ aanvragen ingediend.

Investeringssubsidie duurzame energie voor particulieren en bedrijven

Voor particuliere én voor zakelijke gebruikers is er de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Met de ISDE kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van een duurzaam energiesysteem, zoals een zonneboiler of een warmtepompinstallatie.

Financiering door leveranciers voor particulieren en bedrijven

Zowel voor bedrijven als voor particulieren bieden diverse leveranciers van duurzame energiesystemen uiteenlopende financieringsvormen aan voor de installatie van bijvoorbeeld een zonnecentrale of een warmtepomp. U lost af door middel van de besparing die het energiesysteem oplevert. Zo’n ‘groene lening’ maakt het mogelijk om zonder investeren de nieuwste en groenste technologie in huis of bedrijf te halen.

Meer informatie

Neem contact op met onze duurzaamheidsexperts voor meer informatie over subsidies en financieringsvormen.