Naar hoofdinhoud

Het ontstaan van de ‘Van Berkum-boom’

‘We zijn bezig met herpositionering en rebranding, kun jij meedenken over de visuele uitingen? We willen geen voor de hand liggende beelden; we zijn op zoek naar eigenheid.’ Met die vraag werd ik benaderd door Van Berkum Klimaat en Duurzaam. Wat volgde was een traject van scherpstellen van kernwaarden en boodschap en van schetsen en finetunen. Het resultaat: een krachtige serie beelden die het aanbod en de kernwaarden van het bedrijf op een originele manier visualiseren.

Het verhaal achter het bedrijf

Als conceptueel reclamefotograaf help ik media, merken en bedrijven bij het visualiseren van hun verhaal. Dit wil zeggen dat ik fotografische producties verzorg van concept naar set design, fotografie en beeldbewerking. Niet alleen heldere reclamefotografie zoals packshots, sfeerbeelden en campagnes, maar ook originele visuele vertalingen van het verhaal achter het bedrijf. Dit alles creëer ik vanuit mijn eigen atelier en fotostudio in Oss.

Eén vorm

Voor Van Berkum werd na verschillende brainstormsessies de kern van de boodschap steeds helderder, en kon de concept- en schetsfase van start. Zo ontstond de ‘Van Berkum-boom’, zoals we het zijn gaan noemen; één vorm van waaruit alle verhalen verteld kunnen worden. Net als het bedrijf zelf staat de ‘Van Berkum-boom’ voor duurzaamheid en klimaat. Door de zachtheid van de natuur te combineren met harde, herkenbare materialen uit de installatietechniek ontstaat een vervreemdend effect.

Gaaf

Wat ik ontzettend gaaf vind bij deze samenwerking, is dat Van Berkum zelf ook een bijdrage kon leveren in de uitvoering van de opdracht, namelijk in de set design. Omdat ‘boom’ is opgebouwd uit materialen waar zij dagelijks mee werken, lieten zij mijn bouwtekeningen tot leven komen. En door deze vorm vervolgens weer samen te voegen met andere props en attributen, ontstaat een serie beelden met één geheel en verhaal. 

Ik heb de opdracht als zeer prettig ervaren en deze smaakt absoluut naar meer! Met ingang van 2023 ben ik te vinden onder de naam Creative Studio Moosse (voorheen Marit Goossens Fotografie). 

Marit Goossens

www.studiomoosse.nl