Energiezuinig koelen én verwarmen voor Hanenberg ABC

Financieel Advieskantoor Hanenberg ABC neemt per 21 december haar intrek in ‘La Boucherie’, het nieuwe bedrijfspand en appartementencomplex aan de Schoolstraat in Rosmalen. Van Berkum heeft opdracht om voor een optimaal werkklimaat te zorgen in het kantorengebouw op de begane grond.

Energiezuinig

Teneinde een ideaal klimaat te bereiken, heeft Van Berkum boven het systeemplafond warmtepompunits gemonteerd. Daarmee kunnen de medewerkers straks hun kantoren energiezuinig koelen én verwarmen. Met één systeem zonder dat de verwarming en koeling elkaar tegenwerken.

Energie uitwisselen

Bijzonder aan het systeem is dat energie uitgewisseld kan worden tussen verschillende ruimten. Zo kan de ene kantoorruimte gekoeld worden, terwijl de andere wordt verwarmd. Dit kan Hanenberg centraal of individueel per ruimte regelen. Daarbij wordt de energie binnen het pand alleen daar afgegeven waar deze nodig is. Eventuele ontbrekende energie wordt bijgeleverd door een buitendeel.

Voldoende verse lucht

Naast de regeling van de temperatuur, zorgt Van Berkum er ook voor dat er voldoende verse lucht is in het kantorengebouw. Hiervoor heeft Van Berkum een ventilatiesysteem geïntegreerd in het warmtepompsysteem. Dit systeem maakt gebruik van WarmteTerugWinning. Dat houdt in dat energie uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd overgedragen wordt op de verse lucht die van buiten naar binnen wordt gebracht. Het resultaat: de warmte in de winter en de koeling in de zomer blijven in het gebouw. Daarnaast blijft de luchtvochtigheid op peil; dit voorkomt dat medewerkers – met name lensdragers – in de winter last krijgen van droge ogen.

Dubbel voordeel

Voor de aanschaf van het warmtepompsysteem krijgt Hanenberg EnergieInvesteringsAanvraag (EIA) subsidie. Dat levert dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart Hanenberg op energiekosten, maar het bedrijf betaalt ook minder inkomstenbelasting.

Meet weten over warmtepompinstallaties en de werking ervan? Klik hier.