Energielabel C voor kantoorgebouwen: een kwestie van realistisch verduurzamen


Met de huidige energieprijzen is het interessanter dan ooit om je kantoorpand te verduurzamen. Maar er is nóg een reden om je kantoor te verduurzamen: per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw namelijk minimaal energielabel C hebben. Heb je dat niet, dan dreigt sluiting van het pand. Wat betekent dat voor MKB’ers met een kantoorpand; nog dit jaar een grootscheepse verbouwing en een flinke kostenpost? Wij denken dat het wel meevalt; het is een kwestie van realistisch verduurzamen. Hoe je dat aanpakt lees je in deze blog.
Eerst maar eens de feiten. De C-labelplicht geldt alleen voor panden van minimaal 100 m2 die geheel als kantoor dienen. Kleinere kantoren zijn vrijgesteld. En ook als de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar, vervalt de verplichting. De C-labelplicht is de eerste stap op weg naar een CO2-neutrale bebouwde omgeving in 2050. De volgende stap is energielabel A in 2030, maar dat is (vooralsnog) niet wettelijk verplicht.
Niet mopperen maar dóen
Valt jouw pand onder de C-labelplicht, dan had je misschien niet op die kostenpost gerekend, maar ons advies is: niet mopperen maar dóen. Want energielabel C behalen is vaak veel minder heisa dan je misschien denkt. En er zijn diversie subsidies en regelingen die investeren in duurzaamheid betaalbaar(der) maken. Bovendien profiteer je direct van de voordelen. Want elke duurzaamheidsmaatregel die je neemt levert meteen een besparing op je energiekosten op en een verbeterde marktwaarde van je pand.
Realistisch verduurzamen
Verduurzamen is al lang geen rocket science meer. Met standaardtoepassingen zoals ledverlichting, zonnepanelen, warmtepomp en isolatie maak je tegenwoordig een compleet bedrijfsgebouw BENG (bijna energieneutraal). Het is een kwestie van de juiste technieken en oplossingen kiezen en die combineren op een slimme manier die past bij je budget. En vaak hoeft niet alles ineens; je kunt ook stapsgewijs (investeren in) verduurzamen. Realistisch verduurzamen noemen wij dat.
Aan de slag
Als je met je bedrijf aan de slag gaat met de C-labelplicht is het verstandig om meteen ook na te denken over verdere verduurzaming van je pand (richting CO2-neutraal in 2050). En het is een mooi moment om ook je medewerkers te informeren en te betrekken en samen een extra duurzaamheidsslag te maken. Denk aan afvalscheiding of papierloos werken. Zo verbeter je niet alleen je energielabel, maar ook je bedrijfsimago.
Op de website van de RVO vind je de benodigde info over de C-labelplicht en handige tools, bijvoorbeeld om te bepalen of je wel of geen externe adviseur nodig hebt.
Rob van Berkum