Naar hoofdinhoud

Een thuisbatterij aanschaffen – wel of niet doen?

Optimaal gebruik maken van zelfopgewekte zonne-energie, lagere energiekosten, bescherming tegen stroomuitval – steeds meer mensen denken na over de aanschaf van een thuisbatterij. Maar is het wel een slimme investering? In deze blog zetten we de belangrijkste afwegingen op een rij, zodat je goed kunt bepalen of een thuisbatterij in jouw situatie zinvol is.

 

Een thuisbatterij is een apparaat dat ongeveer zo groot is als een cv-ketel of keukenkastje, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het systeem bestaat uit de batterij zelf voor het opslaan van elektriciteit; een stroomregelaar of interface die bepaalt waar de stroom naartoe gaat, en een omvormer die gelijkspanning omzet in wisselspanning, zodat je de stroom in huis kunt gebruiken.

 

Wat kun je met een thuisbatterij?

Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van een thuisbatterij. Dat is niet verwonderlijk, want een thuisbatterij biedt interessante voordelen en mogelijkheden:

  • Maximaal gebruik van zelfopgewekte zonne-energie – Met een thuisbatterij kun je de energie die je overdag opwekt met zonnepanelen opslaan en later gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts. Hierdoor verhoog je je eigen verbruik van zonne-energie van 30% naar ongeveer 60%. Dit vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
  • Lagere energiekosten – Door opgeslagen zonne-energie zelf te gebruiken in plaats van elektriciteit van het net te kopen, kun je besparen op je energierekening. Dit wordt steeds belangrijker nu de salderingsregeling gaat verdwijnen.
  • Noodstroomvoorziening – Sommige thuisbatterijen kunnen functioneren als een noodstroomvoorziening bij stroomuitval, wat extra zekerheid biedt in gebieden met een instabiel elektriciteitsnet.
  • Lagere belasting van het elektriciteitsnet – Door pieken in het elektriciteitsverbruik af te vlakken en minder terug te leveren aan het net, helpen thuisbatterijen het elektriciteitsnet stabieler te houden. Dit kan in de toekomst mogelijk gunstige tarieven of subsidies opleveren.
  • Duurzaamheid en onafhankelijkheid – Een thuisbatterij maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers en fluctuerende energieprijzen. Bovendien draagt het bij aan een duurzamer energiegebruik door minder fossiele brandstoffen te verbruiken.
  • Handelen op de energiemarkt – Met een dynamisch energiecontract kun je stroom opslaan wanneer deze goedkoop is en gebruiken of terugleveren wanneer de prijs hoger is.

 

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij hangen af van de opslagcapaciteit. Voor een gemiddeld huishouden (5 tot 10 kWh opslag) liggen de kosten tussen de €5.000 en €8.000. Momenteel is er geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij.

 

Bespaar je geld met een thuisbatterij?

Op dit moment verdien je een thuisbatterij nog niet of nauwelijks terug binnen de levensduur. Dat komt doordat de salderingsregeling het financieel onaantrekkelijk maakt om je eigen opgewekte stroom op te slaan in plaats van terug te leveren aan het net. Ook bij het handelen op de energiemarkt of het ondersteunen van het stroomnet zijn de opbrengsten onzeker en afhankelijk van prijsschommelingen.

 

Kun je volledig zelfvoorzienend worden met een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij ben je wel wat minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, maar nee: volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden is niet mogelijk met een thuisbatterij. In de winter wekken zonnepanelen namelijk te weinig stroom op om je batterij te vullen, en in de zomer wek je juist meer op dan de batterij kan opslaan.

 

Kortom: is het verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen?

Een thuisbatterij kan nuttig zijn als je zelf meer van je opgewekte zonne-energie wilt gebruiken en bij wilt dragen aan een stabiel stroomnet. Financieel gezien is het echter op dit moment nog geen rendabele investering. Zolang de salderingsregeling bestaat en de terugverdientijd langer is dan de levensduur, is het voor de meeste huishoudens niet verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen. Maar als de salderingsregeling in de toekomst verdwijnt en energieprijzen gaan sterker schommelen, dan kan de situatie veranderen. Onze tip: Wil je besparen op je energiekosten? Dan kun je voorlopig beter investeren in extra zonnepanelen, isolatie of energiezuinige apparaten.

 

Rob van Berkum

Van Berkum Klimaat en Duurzaam

0412 – 631 635 II info@van-berkum.nl